Skip to main content

Колективни имунитет је одговорност целог друштва

Лекарска комора Србије апелује на родитеље да вакцинишу децу у складу са календаром обавезне вакцинације и да прате савете изабраног педијатра.

Суочени са чињеницом алармантно растућег броја оболелих од великог кашља, веома заразне и опасне болести за коју постоји вакцина и део је обавезне вакцинације, као и са чињеницом да постоји опасност од избијања епидемије морбила, желимо да грађанима пошаљемо јасну поруку о значају вакцинације као научно потврђене и најефикасније мере у превенцији ширења заразних болести. Имунизација је једно од највећих достигнућа човечанства и ниједна друга медицинска интервенција није спасила већи број живота.

Пласирање непроверених информација о штетности вакцинације шири неоправдан страх код родитеља, што доводи до одбијања или одлагања вакцинације и до пада броја вакцинисане деце у Републици Србији испод нивоа потребног за стварање колективног имунитета.

Колективни имунитет је једина брана која онемогућава појаву великих епидемија и која штити и оне најугроженије – децу која због малог узраста, неких урођених или хроничних здравствених стања не могу да приме вакцину и чије здравље и животи зависе од одговорности целог друштва.

Подсећамо да су, на иницијативу Лекарске коморе Србије, у јеку ширења непроверених информација о штетности вакцинације ММР вакцином, представници државних, научних, образовних институција и струковних комора у здравственом систему Србије потписали 30. јануара 2018. године заједничку Декларацију о подршци вакцинацији.