Признања Лекарске коморе Србије додељена заслужним лекарима

Поводом обележавања лекарске славе Свети врачи Козма и Дамјан, Лекарска комора Србије је на свечаности одржаној у уторак, 14. новембра 2023. године у Крагујевцу, уз присуство високих представника Министарства здравља РС, Града Крагујевца, медицинских факултета, здравствених установа, Српског лекарског друштва, органа ЛКС, регионалних лекарских комора и бројних угледних званица, доделила традиционална признања Лекарске коморе Србије.

Свечаност је отворила мр сци. мед. др Слађана Илић, председница Регионалне лекарске коморе за централну и западну Србију која је ове године домаћин славе Лекарске коморе Србије. Др Илић је пожелела добродошлицу свим гостима и честитала славу лекара Србије.

Спец. др мед. Миодраг Станић, директор Лекарске коморе Србије поздравио је све присутне госте у име Лекарске коморе Србије, истакавши да лични интегритет, честитост, доброта, човекољубље, толеранција, као и стручност, посвећеност и стална брига за пацијента, чине темељне принципе који воде лекарски еснаф ка суштини постојања и трајања од времена наших светих предака Дамјана и Козме па све до данашњих дана.

"Данас, у овом светом тренутку, прожети поносом, додељујемо награде, повеље и признања онима који су тек крочили на пут знања и хуманости, младим лекарима, као и онима који су оставили дубок и неизбрисив траг својим врхунским стручним и професионалним достигнућима, нашим знаменитим колегама докторима и професорима", рекао је др Станић.

Награда за животно дело, посебно признање Коморе које се додељује појединцима за врхунски рад и достигнућа на унапређивању и развоју лекарске делатности, утврђивању професионалних стандарда у струци ради унапређења здравствене заштите и за унапређење медицинске науке и струке, ове године додељена је проф. др Славици Ђукић Дејановић.

Основну школу и гимназију завршила је у Крагујевцу, а Медицински факултет, магистарске и докторске студије и специјализацију из неуропсихијатрије на Медицинском факултету у Београду. Највећи део каријере провела је као редовна професорка, шефица Катедре за психијатрију и проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу. Од 1982. године, у настави је на предмету „Психијатрија“ на Медицинском факултету у Крагујевцу. Била је најмлађа жена докторка медицинских наука у Шумадији и оснивач је дневне Психијатријске болнице. Обављала је функцију директорке Клиничко-болничког центра у Крагујевцу и била је директорка Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду. Чланица је Удружења психијатара Србије, а обављала је и функцију председнице овог удружења у два мандата. Аутор је седам књига, два уџбеника за студенте редовне наставе и један од аутора три уџбеника за студенте постдипломске наставе. Аутор је и коаутор више од двеста научних и стручних радова од којих је само у последњих пет година 31 објављен на СЦИ листи. Ово је само мали део богате професионалне каријере проф. др Славице Ђукић Дејановић која је истовремено присутна и у политичком животу Републике Србије, где је обављала важне функције, међу којима је функција министра здравља Републике Србије, председника Скупштине Републике Србије, министра без портфеља а тренутно се налази на функцији министра просвете Републике Србије.

Повеља Лекарске коморе Србије додељује се за изузетне разултате постигнуте контунуираним ангажовањем током дужег временског периода у остваривању циљева и задатака Коморе, нарочито за предан рад на очувању и заштити професионалних интереса лекара, унапређењу услова за обављање здравствене делатности, као и за изузетне заслуге у унапређењу и организацији континуиране медицинске едукације чланова Коморе. Овогодишњи добитници су: прим. др Миливоје Вуковић, специјалиста опште хирургије, субспецијалиста хирургије дигестивног система, запослен у Универзитетском клиничком центру Војводине, Клиника за абдоминалну и ендокрину хирургију; прим. мр сци. др Периша Симоновић, специјалиста психијатрије, помоћник директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и спец. др Срђан Вукашиновић, специјалиста педијатрије, запослен у Општој болници „Студеница“ у Краљеву.

Плакета Лекарске коморе Србије се додељује као посебно признање члановима коморе за вишегодишње истакнуто ангажовање у раду тела и органа Коморе и допринос у остваривању циљева и задатака Коморе. Овогодишњи добитници су: прим. др Градимир Драгутиновић, специјалиста радиологије и радиотерапије, неурорадиолог, запослен у Универзитетском клиничком центру Србије (саветник генералног директора Универзитетског клиничког центра Србије); др Петар Бабовић из Ниша; спец. др Синиша Јаковљевић, специјалиста гинекологије и акушерства, запослен у Дому здравља Звечан и спец. др Гордана Лучић, специјалиста интерне медицине, субспецијалиста гастроентерохепатологије из Ужица.

Диплома Лекарске коморе Србије додељујe се члановима коморе за активно учествовање у раду тела и органа Коморе, за исказану подршку и помоћ у раду. Овогодишњи добитници су: прим. др Горан Стојановић, специјалиста пнеумофтизиологије, запослен на Институту за плућне болести Војводине; спец. др Филип Витошевић, специјалиста радиологије, научни сарадник, запослен у Специјалној болници за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ на одељењу интервентне неурорадиологије; спец. др Стефан Живковић, специјалиста интерне медицине, запослен у Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ на одељењу за инвазивну и интервентну кардиолошку дијагностику и терапију; проф. др Биљана Коцић, специјалиста епидемиологије, запослена у Универзитетском клиничком центру и на Медицинском факулету у Нишу; спец. др Слађана Мајкић, специјалиста медицине рада, директор Завода за здравствену заштиту радника у Нишу и спец. др Зорица Ковачевић, специјалиста опште медицине запослена у Дому здравља Лучани.

По први пут, новчану награду добиће 226 младих лекара који су се у току 2022. године уписали у Лекарску комору Србије, Регионалну лекарску комору за централну и западну Србију.

Дан Светих врача Козме и Дамјана, слава Лекарске коморе Србије, обележава се од 2007. године, традиционалним сечењем славског колача.