Skip to main content

Нулта толеранција за насиље над здравственим радницима

Лекарска комора Србије најоштрије осуђује брутални физички напад на лекара Хитне помоћи Дома здравља Барајево који се догодио 19. октобра 2023. док је обављао своју професионалну делатност и пружао помоћ пацијенту.

Лекарска комора Србије се максимално залаже за нулту толеранцију насиља, како би здравствени радници у Србији имали што безбедније услове за рад, кроз инсистирање на томе да санкције за нападе на здравствене раднике буду пооштрене и да се напад на здравственог радника третира као посебно кривично дело.

Насиље над лекарима не сме да буде толерисано и зато позивамо све надлежне институције да заштите здравствене раднике у обављању њихове професије, као и да се кроз измене Кривичног законика Републике Србије обезбеди већа кривичноправна заштита здравствених радника у Србији.

ЛКС сматра да је обавеза целог друштва да се активно бави решавањем проблема насиља, да се јасно определи према таквом моделу понашања које, како није допустиво према здравственим радницима, тако не треба да буде допустиво ни у једној сфери живота.