Skip to main content

Признања Лекарске коморе Србије додељена заслужним лекарима

Поводом лекарске славе Свети врачи Козма и Дамјан, Лекарска комора Србије је на свечаности одржаној у недељу, 14. новембра 2021. године у хотелу "Кристал лајт" у Нишу, обележила еснафску славу и доделила традиционалне награде и повеље заслужним лекарима у Србији, као и посебна признања истакнутим лекарима у борби против Ковид 19.

Награда Коморе за животно дело-одликовање додељена је проф. др Зорану Перишићу, врсном лекару, кардиологу и директору Универзитетског клиничког центра Ниш.
Проф. др Зоран Перишић рођен је у Неготину 15. фебруара 1959. године. Основну школу и гимназију завршио је у Нишу, где је и дипломирао на Медицинском факултету 1982. године. Магистрирао је из ендокринологије десет година касније, а докторат из кардиологије одбранио је 1999. године. Од 2000. године ради на Медицинском факултету у Нишу, а јула 2012. године изабран је за ванредног професора. Исте године је завршио субспецијалистичке студије из уже области кардиологије. На месту начелника Одељења за инвазивну дијагностику и пејсмејкере Универзитетског клиничког центра у Нишу био је од 1994. године, где је развио те кардиолошке дисциплине и учинио их доступним грађанима целог региона. Аутор је две монографије, коаутор више уџбеника, аутор и коаутор преко 350 стручних радова.

Повеља Коморе додељена је проф. др Јовици Јовановићу, специјалисти медицине рада и и Медицинском часопису СЛД Подружница Крагујевац.
Проф. др Јовица Јовановић рођен је 21. новембра 1957 године у Нишу. Медицински факултет, магистарске студије, докторску тезу и специјализацију из медицине рада завршио у Нишу. Од 1990.год ради на пословима специјалисте медицине рада у Заводу за здравствену заштиту радника у Нишу. Редовни је професор и шеф предмета медицина рада Медицинског факултета у Нишу. Написао је три уџбеника, 250 научно стручних радова из области медицине рада, четири монографије, 24 радова на Мед лине и два рада на СЦИ листи из области медицине рада.


Плакете Коморе за вишегодишње истакнуто ангажовање у раду тела и органа ЛКС ове године додељене су мр сци. мед. Славици Чанковић, спец. др мед. Нинослави Михајловић, проф. др Лидији Ристић и проф. др Дејану Сакачу. Постхумно, плакета Коморе додељена је мр. сци мед. Ради Петровић, због њеног великог доприноса раду и активностима Лекарске коморе Србије.

Први пут ове године додељена је награда Коморе за остваривање изузетних резултата на почетку стручне каријере која је припала спец. др мед. Миодрагу Ђорђевићу.

Поред традиционалних признања, ове године Лекарска комора Србије доделиће посебна признања лекарима из свих здравствених установа у Србији који су се истакли у борби против Ковид 19. Додела награда почела је на свечаности у Нишу, када су признања уручене свим истакнутим лекарима из региона југоисточне Србије, а у наредним данима ће бити свечано додељена лекарима из целе Србије.

Дан Светих врача Козме и Дамјана, слава Лекарске коморе Србије, обележава се од 2007. године, традиционалним сечењем славског колача.