Skip to main content

Препоруке Светске здравствене организације - Рационална употреба личне заштитне опреме против заразе коронавирусом 2019. - 28. фебруар 2020

Зараза коронавирусом 2019. (COVID-19), проузрокована вирусом COVID-19, први пут је откривена у Вухану у Кини у децембру 2019. Генерални директор СЗО је 30. јануара 2020. изјавио да тренутна епидемија представља ванредну ситуацију у јавном здравству, међународног карактера.

Овај документ сажима препоруке СЗО за рационалну употребу личне заштитне опреме (ЛЗО) у здравственим установама и јавним срединама, као и током руковања теретом, у том контексту, ЛЗО укључује рукавице, медицинске маске, заштитне наочаре или штитнике за лице, заштитне мантиле, као и, у току одређених поступака, респираторе (тј. N95 или FFP2 стандардни или еквивалент) и кецеље.

Овај документ је намењен онима који учествују у дистрибуцији и управљању ЛЗО, као и јавним здравственим органима и појединцима у здравству и заједници, а циљ му је да пружи информације о томе када је употреба ЛЗО најприкладнија.

СЗО ће наставити да ажурира ове препоруке када најновије информације постану доступне.

Превентивне мере у току заразе вирусом COVID-19


На основу доступних доказа, вирус COVID-19 преноси се међу људима блиским контактом и капљично, а не ваздушним путем. Људи који су у највећој опасности од инфекције су они који су у блиском контакту са пацијентима зараженим вирусом COVID-19 или који се о њима брину.

Превентивне и ублажавајуће мере су кључне како у здравству, тако и у јавним срединама. Најефикасније мере превенције у јавним срединама укључују:

• Често одржавање хигијене руку утрљавањем средства за прање руку на бази алкохола уколико руке нису видно прљаве или сапуном и водом уколико јесу;

• Избегавање додиривања очију, носа и уста;

• Упражњавање респираторне хигијене кашљањем или кијањем у пределу свог савијеног лакта или у марамицу, а затим тренутно бацање употребљене марамице;

• Ношење медицинске маске ако имате респираторне симптоме и одржавање хигијене руку након бацања маске;

• Одржавање социјалне удаљености (најмање 1 м) од појединаца са респираторним симптомима.

Здравствени радници захтевају додатне мере предострожности како би се заштитили и спречили пренос заразе у здравственом окружењу. Мере предострожности које треба да примене здравствени радници који се брину о пацијентима зараженим вирусом COVID-19 укључују одговарајућу употребу ЛЗО што укључује одабир одговарајуће ЛЗО, као и обуку како се таква опрема облачи, уклања и одлаже.

ЛЗО је само једна од ефикасних мера у оквиру пакета који укључује административне, инжењерске и контроле заштите животне средине, као што је описано у превенцији инфекција СЗО и контроли акутних респираторних и пандемијских акутних респираторних инфекција у здравству (1).

Наведене контроле су овде укратко приказане.

• Административне контроле обухватају обезбеђивање расположивих ресурса за мере спречавања и контроле инфекције, као што је одговарајућа инфраструктура, развој јасних политика спречавања и контроле инфекције, олакшан приступ лабораторијским испитивањима, одговарајућу тријажу и смештање пацијената, адекватан однос особља у односу на пацијенте, као и обуку особља.

• Контрола заштите животне средине и инжењерска контрола имају за циљ смањење ширења патогена и смањење контаминације површина и неживих објеката. Овакве контроле подразумевају пружање одговарајућег простора за омогућавање одржавања социјалне удаљености од најмање једног метра међу пацијентима и између пацијената и здравствених радника и обезбеђивање доступности добро проветрених изолационих просторија за пацијенте са сумњом или потврђеном зараженошћу вирусом COVID-19.

COVID-19 изазива респираторну болест различиту од обољења изазваног вирусом еболе, која се преноси путем заражене телесне течности. Због ових разлика у преношењу, неопходна ЛЗО за COVID-19 се разликује од оне која се захтева у случају заразе вирусом еболе. Конкретно, комбинезони (који се понекад називају и ебола ЛЗО) нису потребни при збрињавању пацијената заражених вирусом COVID-19.

Прекиди у глобалном ланцу снабдевања ЛЗО


Тренутна глобална залиха ЛЗО је недовољна, посебно када су у питању медицинске маске и респиратори, очекује се да ће ускоро постати недовољно доступни и заштитни мантили, као и наочаре. Растућа светска потражња - вођена не само бројем случајева заражених вирусом COVID-19, већ и дезинформацијама, паничном куповином и накупљањем залиха - резултираће даљим недостатком ЛЗО на глобалном нивоу. Капацитет проширења производње ЛЗО је ограничен, а тренутна потражња за респираторима и маскама не може се задовољити, посебно ако се настави широка, нерационална употреба ЛЗО.

Препоруке за оптимизацију доступности ЛЗО


С обзиром на глобални недостатак ЛЗО, следеће стратегије могу олакшати оптималну доступност ЛЗО (слика 1).

Слика 1. Стратегије за оптимизацију доступности личне заштитне опреме (ЛЗО)


LZO zastita

(1) Смањити потребу за ЛЗО на најнижу могућу меру

Наведене интервенције могу смањити потребу за ЛЗО на најнижу могућу меру, а истовремено и заштитити здравствене раднике и друге људе од изложености вирусу COVID-19 у здравственим условима.

• Треба узети у обзир коришћење телемедицине за процену случајева за које се сумња да су заражени вирусом COVID-19 (2), чиме би се смањила потреба таквих особа да одлазе у здравствене установе на преглед.

• Коришћење физичких баријера у циљу смањења изложености вирусу COVID-19, попут стаклених или пластичних прозора. Овај приступ се може применити у областима здравствене заштите где ће пацијенти испрва бити примљени, као што су тријажни простори, регистарски пулт на одељењу хитне помоћи или на пулту апотеке где се прикупљају лекови.

• Забрањивање здравственим радницима да уђу у собе пацијената зараженим вирусом COVID-19 уколико нису укључени у директну негу. Узети у обзир пакетне активности како би се умањио број уласка у собу (нпр. проверавање виталних знакова током давања лекова или достављање хране пацијентима од стране здравствених радника док пружају другу врсту неге) и планирање које ће се активности обављати у непосредној близини болесничког кревета.

У идеалном случају неће бити дозвољене посете, али ако то није могуће, треба ограничити број посетиоца на подручја у којима су изоловани пацијенти заражени вируcом COVID-19; ограничити количину времена коју посетиоци могу провести у том подручју и пружити јасна упутства о томе како да се обуче и уклони ЛЗО и одржава хигијена руку како би се избегла самоконтаминација посетиоца (погледајте https://www.who.int/csr/resources/publications/putontakeoffPPE/en/ ).

(2) Водити рачуна о рационалној и адекватној употреби ЛЗО

ЛЗО треба користити на основу ризика од изложености (нпр. врсти активности) и динамици преноса патогена (нпр. контактни, капљични или аеросол пренос). Прекомерна употреба ЛЗО имаће даљи утицај на несташицу снабдевања.

Придржавањем следећих препорука обезбедиће се рационализација употребе ЛЗО.

• Врста ЛЗО која се користи за негу пацијената заражених вирусом COVID-19 варираће у зависности од окружења и врсте особља и активности (Табела 1).

• Здравствени радници који су укључени у непосредну негу пацијената требало би да користе следећу ЛЗО: заштитне мантиле, рукавице, медицинску маску и заштиту очију (заштитне наочаре или штитник за лице).

• Конкретно, за поступке генерисања аеросола (нпр. интубација трахеја, неинвазивна вентилација, трахеостомија, кардиопулмонална реанимација, ручна вентилација пре интубације, бронхоскопија) здравствени радници треба да користе респиратор, заштиту очију, рукавице и заштитне мантиле; кецеље, такође, треба користити уколико заштитни мантили нису отпорни на течност (1).

• Респиратори (нпр. N95, FFP2 или еквивалентни стандард) коришћени су у дужем временском периоду током претходних хитних случајева јавног здравља који укључују акутне респираторне болести када је ЛЗО недостајало (3). То се односи на ношење истог респиратора током неге више пацијената који имају исту дијагнозу без уклањања, а докази говоре да респиратори одржавају заштиту када се користе дуже време. Међутим, употреба једног респиратора дуже од 4 сата може довести до нелагоде и треба је избегавати (4-6).

• У широј јавности особе са респираторним симптомима или они које се брину о пацијентима зараженим вирусом COVID-19 код куће требало би да добију медицинске маске. За додатне информације, погледајте Кућна нега пацијената са сумњом на нову коронавирусну инфекцију (COVID-19) која се јављају са благим симптомима, као и управљање њиховим контактима (7).

• За асимптоматске особе не препоручује се ношење маски било које врсте. Ношење медицинских маски, када то није индиковано, може проузроковати непотребне трошкове и терет набавки и створити лажни осећај сигурности који може довести до занемаривања других суштинских превентивних мера. За додатне информације погледајте Савет о употреби маски у заједници, током кућне неге и у здравственим установама у контексту избијања новог коронавируса (2019-nCoV) (8).

(3) Координисати механизме управљања ланцем набавке


Управљање залихама ЛЗО треба да буде координисано основним националним и међународним механизмима за управљање ланцима снабдевања који укључују, али нису ограничени на:

• коришћење ЛЗО предвиђања која се заснивају на рационалним моделима квантификације да би се осигурала рационализација тражених залиха;

• праћење и контрола захтева за ЛЗО из земаља и великих реактора;

• промовисање употребе централизованог приступа управљању захтевима како би се избегло дуплирање залиха и обезбеђивање стриктног придржавања основних правила управљања залихама ради ограничавања расипања, прекомерног прикупљања залиха и осипања залиха;

• надгледање дистрибуције ЛЗО од почетка до краја;

• праћење и контрола дистрибуције ЛЗО из продавница медицинских установа.

Руковање теретом из земаља захваћених епидемијом


Рационализована употреба и дистрибуција ЛЗО за руковање теретом који долази из земаља захваћених епидемијом COVID-19 или у њих стиже укључује праћење наведених препорука:

  • Ношење маски било које врсте није препоручљиво за руковање теретом из земље захваћених епидемијом COVID-19.
  • Рукавице нису потребне, осим ако се користе за заштиту од механичких опасности, као што су оне које могу настати приликом руковања рапавим површинама.
  • Важно је да употреба рукавица не замењује потребу за одговарајућом хигијеном руку, што би требало обављати често, као што је већ описано.
  • Када дезинфикујете залихе или палете, није потребна додатна ЛЗО што је уобичајено препоручено. До данас не постоје епидемиолошке информације које би сугерисале да је контакт са робом или производима који су испоручени из земаља погођених епидемијом COVID-19 био извор заразе вирусом COVID-19 код људи. СЗО ће и даље пажљиво пратити развој епидемије вируса COVID-19 и по потреби ће ажурирати препоруке.

Табела 1. Препоручена врста личне заштитне опреме (ЛЗО) која се користи у контексту заразе вирусом COVID-19, у складу са окружењем, особљем и врстом активности (а)