Skip to main content

Светска недеља свесности о рационалној употреби антибиотика, порука др Данила Ло Фо Вонга, СЗО

”Тако је у периоду од 2015. до данас постигнут заиста импресиван резултат у виду смањења употребе антибиотика за око 40 процената. У погледу праћења података о антимикробној резистенцији, на нивоу Европе (у оквиру Централноазијске и европске мреже за надзор антимикробне резистенције CAESAR), Србија је знатно побољшала своје резултате тако да је на основу података којима располажемо она у последњих неколико година прешла са онога што називамо ниво Б на ниво А“, навео је др Ло Фо Ванг.

Др Ло Фо Вонг је поручио: „Један од главних фактора раста антимикробне резистенције јесте прекомерна употреба и злоупотреба антибиотика. Антибиотици се и даље користе за обољења која су изазвана најразличитијим узрочницима као што су обична прехлада или грип. Мислим да би таква употреба могла бити у знатној мери смањена већ и ако би се само утврдио прави узрочник обољења - да ли је реч о бактеријском или вирусном обољењу. Разуме се, лекари би у те сврхе морали да обаве један једноставан тест. Исто тако неопходно је да пацијент односно пацијенткиња верује у суд свог лекара, да има поверења у њега када каже да антибиотик у датој ситуацији није потребан. Према томе, потребно је да пацијенти, односно општа популација, не врше притисак на лекаре и не траже од њих да им преписују антибиотике онда када у конкретној ситуацији антибиотик заиста није потребан. Ето, то су моје основне поруке поводом ове недеље“.

Отпорност на антибиотике (антимикробна резистенција) данас представља једну од највећих претњи глобалном здрављу и развоју – и та претња расте. Мултирезистентни сојеви бактерија могу постати отпорни и на све доступне антимикробне лекове и прете да нас врате у “пре-антибиотску еру“ када трансплантације органа, хемотерапија малигних болести, интензивна нега и друге савремене медицинске процедуре не би биле могуће.

”Министарство здравља Републике Србије, у складу са иницијативама Уједињених нација, Светске здравствене организације, Европског центра за превенцију и контролу болести и других међународних институција, од новембра 2015. године, у сарадњи са еминентним стручњацима и уз подршку домаћих и међународних партнера, улаже велике напоре за сузбијање антимикробне резистенције и рационалну употребу антибиотика у Србији, у оквиру Кампање за рационалну употребу антибиотика”, наводи се у саопштењу Министарства здравља Републике Србије.