Skip to main content

СЗО препознала синдром изгарања као болест

Одлука о класификацији синдрома изгарања (burnout) у Међународној класификацији болести Светске здравствене организације (СЗО) донета је на седници Скупштине СЗО у Женеви одржаној 28. маја у Женеви.

Светска медицинска асоцијација (WMA) је топло поздравила одлуку Светске здравствене организације да класификује синдром изгарања на послу као проблем који утиче на здравствено стање и да га укључи у нову верзију Међународне класификације болести.

Председник WMA, др Леонид Еиделман, рекао је: “Предуго је проблем синдрома изгарања међу лекарима, углавном, игнорисан. Емоционално исцрпљени лекари представљају опасност како по пацијенте, тако и по себе. Трошак у смислу људских живота и новца је ужасан“.

“Број самоубистава међу лекарима, због последица синдрома изгарања, је скандалозан и надам се да ће нова класификација СЗО нагласити ову срамотну ситуацију.”

“Надам се да ће одлука Светске здравствене организације довести до новог приступа који ће се бавити вишеструким факторима, укључујући услове рада лекара широм света“, рекао је др Еиделман.

У обновљеној Међународној класификацији болести која ће почети да се примењује од јануара 2022. године наводи се да се синдром изгарања односи искључиво на проблем који настаје на послу и да се не може примењивати за описивање искуства које настаје у другим областима живота. Светска здравствена организација окарактерисала је синдром изгарања кроз три димензије: 1) осећај недостатка енергије и исцрпљеност; 2) појачан осећај менталне дистанце од посла или осећај негативизма и цинизма повезан са послом; 3) смањена професионална ефикасност.