Skip to main content

Преминуо проф. др Зоран Кривокапић

Проф. др Зоран Кривокапић рођен је 27. августа 1955. године у Звечану. Прво медицинско образовање стекао је на Медицинском факултету у Београду где је 1980. године дипломирао. Четири године касније одбранио је магистарску тезу, 1986. положио је специјалистички испит из опште хирургије са одличном оценом, а докторску дисертацију је одбранио на Медицинском факултету у Београду 1989. године.

За асистента на Катедри хирургије Медицинског факултета Универзитета у Београду изабран је 1989. године, за доцента 1994, за ванредног професора 1998, а 2007. за редовног професора. Био је гостујући професор на универзитетима Јужне Калифорније, Крајове, Скопља, Ниша, Фоче и Бања Луке. Почасни је доктор наука Универзитета у Крајови. Оснивач је Друштва колопроктолога Југославије.

Био је члан Енглеског краљевског колеџа хирурга. Такође је био председник Европског удружења колопроктолога, члан Америчког колеџа хирурга и почасни члан Америчког удружења колоректалних хирурга. Био је председник хируршке секције СЛД-а, као и члан медицинске академије СЛД-а.

Главни је творац националног програма за рано откривање карцинома дебелог црева и водича добре клиничке праксе за лечење истог обољења.

Сматра се творцем модерне колоректалне школе, посебно хирургије у нашој земљи. У праксу је увео и широко популарисао преко 46 дијагностичких и оперативних поступака. Урадио је преко 7000 веома сложених операција карцинома дебелог црева. Организовао је бројне међународне пројекте и конгресе. За дописног члана САНУ изабран је 1. новембра 2012. године, а за редовног 8. новембра 2018. године.

Овим путем Лекарска комора Србије жели да изјави саучешће породици, колегама и пријатељима професора Кривокапића.