Skip to main content

Званично саопштење са Пролећне Скупштине УЕМО-а

УЕМО је одржала своју Пролећну генералну скупштину у граду Ставангер у Норвешкој, 7. и 8. јуна 2024. године, уз присуство делегација из 23 земље и представника шест Европских медицинских организација (АЕМХ, ЦПМЕ, ЕЈД, ЕМСА, ФЕМС и УЕМС).

Хелен Брандсторп, из Норвешке дирекције за здравље, имала је исцрпно излагање о изазовима регрутовања и задржавања лекара у активној служби из перспективе националних здравствених власти. Нилс Кристиан Клев, лидер Норвешког удружења лекара опште праксе такође је одржао излагање на исту тему, али из професионалне перспективе. Коначно, Роар Маагаард, председник Нордијске федерације опште праксе дао је преглед опште праксе / породичне медицине у Данској. Сви говори су били веома похваљени и генерисани су живахном дискусијом међу делегатима.

Након тога, УЕМО је сачинио Саопштење о лекцијама наученим из Норвешке и Данске у вези са регрутовањем и задржавањем лекара опште праксе / породичних лекара. Такође је сачињено Саопштење које је односи на недавна медико-политичка кретања у Европи, која би могла да дестабилизују специјалност Опште /породичне медицине. Ови догађаји укључују релегацију статуса медицинске професије, претње по безбедност пацијената изазване неконтролисаним проширењем медицинских сарадника професионалаца (лекарских асистената), обуку лекара по принципу шегртовања и последичне утицаје на Општу /породичну медицину.

Делегати су изгласали  доделу средстава за реализацију пројекта Европског одбора за акредитацију за континуирани професионални развој (ЕАБЦПД).

Скупштина  је такође гласала за то да се омогући пријем Националне асоцијације лекара опште праксе у Бугарској (НАГПБ), као пуноправног члана УЕМО.

Коначно је одобрено неколико пројеката, укључујући израду сајта УЕМО и сарадњу УЕМО-ЕЈД, а у вези са обуком опште / породичне медицине у Европи.

УЕМО изјава