Skip to main content

Признања Лекарске коморе Србије додељена заслужним лекарима

Поводом лекарске славе Свети врачи Козма и Дамјан, Лекарска комора Србије је на свечаности одржаној у понедељак, 14. новембра 2022. године у просторијама Лекарске коморе Србије у Београду, уз присуство високих представника Министарства здравља РС, здравствених установа, комора здравствених радника, органа ЛКС, регионалних лекарских комора и бројних угледних званица, обележила еснафску славу уз традиционалну доделу признања Лекарске коморе Србије.

Свечаност је отворио спец. др мед. Миодраг Станић, директор Лекарске коморе Србије који је пожелео добродошлицу свим гостима и честитао славу лекара Србије.

”Нека вам Свети Дамјан и Козма подаре пуно здравља, среће и успеха у даљем раду. Нека вам дају снагу и мудрост да наставите са чињењем добрих и хуманих дела, надахнути емпатијом и човекољубљем, док око вас стварате свет испуњен лепотом, свет, на првом месту здравих, а из тога произилази и успешних и срећних људи. Нека вам добробит и задовољство наших пацијената буде свети циљ, а нека вас љубав према нашој професији и заједничком еснафу води у даље напредовање и усавршавање човечанства до човечности”, рекао је др Станић, упутивши том приликом велику захвалност свим колегама лекарима који су у тешким временима посвећено радили на првим линијама борбе против Ковид 19.

"Не штедећи себе, многи су у тој борби дали и свој живот. Велико хвала дугујемо и свим колегама лекарима који даноноћно раде у ургентним центрима, одељењима хитних служби, у заводима за хитну медицинску помоћ, клиничким центрима, клиникама и болницама диљем наше домовине Србије, бринући о здрављу нашег народа”, рекао је он.

Др Станић се захвалио и свим колегама који раде у Министарству здравља, Батуту, Републичком фонду за здравствено осигурање, на организовању рада здравственог система.

”Са овог места упутио бих речи подршке, у своје лично име и у име целокупног лекарства Србије, новоизабраној министарки здравља, проф. др Даници Грујичић, са жељом за успешним и плодоносним радом. Лекарска комора Србије је ту да подржи и помогне заједничке напоре целог друштва на путу градње квалитетног, професионалног, одрживог и надасве хуманог здравственог система. Система који је окренут добробити лекара и здравствених радника и наших пацијената”, поручио је др Станић.

 

Награда за животно дело - одликовање Лекарске коморе Србије додељена је проф. др Младену Првуловићу, специјалисти интерне и нуклеарне медицине и субспецијалисти онкологије. Поред интерне медицине, специјализирао је и нуклеарну медицину, а субспецијализирао онкологију. Две деценије радио је у Заводу за нуклеарну медицину, као лекар специјалиста и шеф терапијског одсека. Почетком 1994. основао је Центар за магнетну резонанцу, данашњи Центар за имиџинг дијагностику у Институту за онкологију, где је радио као управник до 2012. године. Стручно се усавршавао у Улму, Солуну и Бриселу. Био је стипендиста Међународне комисије за атомску енергију. Био је председник Етичког одбора Лекарске коморе Србије у периоду од 2014. до 2018. године. Предложен је за доделу Награде за животно дело Лекарске коморе Србије због вишегодишњег истакнутог ангажовања у раду тела и органа Коморе и допринос у остваривању циљева и задатака Коморе.

 

Повеља Лекарске коморе Србије додељена је др мед. Милану Динићу. Био је запослен у првом приватном дому здравља у Србији "Визим". У периоду од 2016. до 2022. године, др Динић је био директор Лекарске коморе Србије. Предложен је за доделу повеље Коморе због изузетних резултата, постигнутих континуираним ангажовањем током дужег временског периода, у остваривању циљева и задатака Коморе, а нарочито за предани рад на очувању и заштити професионалних интереса лекара и унапређењу услова за организацију континуиране медицинске едукације.

 

Повеља Лекарске коморе Србије додељена је проф. др Мирославу Стојановићу, редовном професору на предмету Oпшта хирургија на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, специјалисти опште хирургије, ужа специјализација хирургија дигестивног система. Преданим радом на очувању и заштити професионалних интереса лекара, унапређењу услова за обављање здравствене делатности и континуиране медицинске едукације, као и кроз ангажовање у раду органа и тела Коморе, несумњиво је допринео остваривању циљева и задатака Коморе.

 

Плакета Лекарске коморе Србије додељена је проф. др Олги С. Поповић, специјалисти физикалне медицине и рехабилитације. Радила је у Институту за рехабилитацију, а од 1994. године оснивач је специјалистичке ординације " Physical" у Београду. Била је професор на Високој спортској и здравственој школи струковних студија. У периоду од 2010. до 2014. године била је председник Извршног одбора РЛК Београда, а од 2014. до 2022. председник РЛК Београда. Својим личним ангажовањем допринела је остваривању циљева и задатака Коморе и унапређењу и организацији континуиране медицинске едукације.

 

Плакета Лекарске коморе Србије додељена је проф. др Драгану Миловановићу, специјалисти клиничке фармакологије, редовном професору на Медицинском факултету Универзитета у Крагујевцу. Предложен је за доделу плакете Коморе због вишегодишњег истакнутог ангажовања у раду тела и органа Коморе и доприноса у остваривању циљева и задатака Коморе.

 

Плакета Лекарске коморе Србије додељена је проф. др Јовану Младеновићу,  специјалисти опште хирургије. Дипломирао је на Медицинском факултету Универзитета у Приштини 1981. године а докторирао је 2000. године. За редовног професора изабран је 2011. године. Предложен је за доделу плакете Коморе због вишегодишњег истакнутог ангажовања у раду тела и органа Коморе и доприноса у остваривању циљева и задатака Коморе.

 

Диплома Лекарске коморе Србије додељена је спец. др мед. Славици Калезић Милошевић, специјалисти педијатрије, субспецијалисти из области ултразвук у клиничкој медицини. Запослена је у "Acibadem Bel Medic" на месту директора развоја. Од 2009. до 2016. године била је директор Дома здравља "Др Милутин Ивковић"-Палилула. Предложена је за доделу дипломе Коморе због активног учествовања у раду тела и органа Коморе. У периоду од 2018. до 2022. године била је потпредседник Извршног одбора РЛК Београда, а од 2022. изабрана је за потпредседника РЛК Београда.

 

Диплома Лекарске коморе Србије додељена је спец. др мед. Драгољубу Мандићу, специјалисти опште хирургије. Оснивач је поликлинике „Драгољуб Мандић- Теди“. Предложен је за доделу дипломе Коморе због активног учествовања у раду тела и органа Коморе. Од 2010. године учествује у раду Посебног одбора за примарну здравствену заштиту у приватној пракси, од 2014. до 2018. године био је члан Извршног одбора РЛК Београда, од 2018. до 2022. године потпредседник Управног одбора ЛКС, а од 2022. потпредседник Извршног одбора РЛКБ.

 

Диплома Лекарске коморе Србије додељeна је проф. др Милану Ранчићу, редовном професору на предмету интерна медицина Медицинског факултета у Нишу, специјалисти пнеумофтизиологије, ужа специјализација пулмологија. Предложен је за доделу дипломе Коморе због вишегодишњег истакнутог ангажовања у раду тела и органа Коморе и доприносу у остваривању циљева и задатака Коморе.

 

Диплома Лекарске коморе Србије додељена је спец. др мед. Сеаду Личини, специјалисти ортопедије са трауматологијом из Новог Пазара. Предложен је за доделу дипломе Коморе због вишегодишњег истакнутог ангажовања у раду тела и органа Коморе и доприносу у остваривању циљева и задатака Коморе.

 
Дан Светих врача Козме и Дамјана, слава Лекарске коморе Србије, обележава се од 2007. године, традиционалним сечењем славског колача.