Skip to main content

Одржана 13. конференција српске медицинске дијаспоре

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина свечано су 15. јуна у Белом Двору отворили 13. Конференцију српске медицинске дијаспоре, која је окупила преко 1.000 лекара да размене своја знања и искустава, уз учешће еминентних предавача из Србије и иностранства.

Др Миодраг Станић, директор Лекарске коморе Србије је у свом говору на свечаном отварању поздравио све присутне, пожелео им добродошлицу и успешан рад на Конференцији, изразивши дубоку захвалност краљевским височанствима, Престолонаследнику Александру и Принцези Катарини на њиховом неуморном раду а нарочито на унапређењу и промоцији нашег здравственог система.

"Велика ми је част што могу да вам се обратим на овом еминентном скупу у име Лекарске коморе Србије, наше велике лекарске породице, наше заједничке куће лекара Србије. Лекарска комора Србије је дугогодишњи поносни партнер ове конференције. Наше опредељење и крајњи циљ је подршка оваквим скуповима који пружају брижљиво одабране теме, предаваче и иструкторе највишег стручно-професионалног нивоа и могућност значајног унапређења научних знања и вештина читаве лекарске академске заједнице", рекао је др Станић на свечаном отварању и поручио свим колегама да им напредак и добробит лекарског еснафа и брига за пацијенте буду свети циљ.

На свечаном отварању обратили су се и проф. др Весна Туркулов, државна секретарка у Министарству здравља Србије проф. др Иванка Марковић, помоћник декана Медицинског факултета Универзитета у Београду, др Фабио Скано, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Београду, проф. др Александар Љубић, члан Краљевског медицинског одбора, као и проф. др Веснa Гаровић са клинике Мејо.

Основни циљ ове традиционалне Конференције је унапређење сарадње наших лекара и стручњака из различитих области медицинске науке из дијаспоре са институцијама и појединцима који представљају стубове квалитетне здравствене заштите у Србији, као и умрежавање здравствених стручњака у Србији са српском академском заједницом у дијаспори. Као и претходна, овогодишња конференција била је комбинација семинара уживо и рада онлајн, са бројним темама и занимљивим сесијама.

Као додатак програму и предавањима, другог дана Конференције, у Белом двору су своје радове представила 22 студента са пет медицинских факултета (Универзитети у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Приштини).