Skip to main content

MedSafetyWeek 2023.

Лекарска комора Србије у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) и ове године, у недељи 6-12. новембра 2023, спроводи кампању под називом #MedSafetyWeek у циљу подизања свести о значају пријављивања нежељених реакција на лекове. 

Овогодишња кампања са темом „Ко може да пријави?“ фокусира се на кључну улогу сваког пацијента, лекара, фармацеута или другог здравственог радника који пријављује нежељене реакције и на тај начин доприноси безбеднијој примени лекова.

АЛИМС и друге агенције за лекове широм света овогодишњом кампањом желе да позову и охрабре грађане и здравствене раднике да пријављују сумње на нежељене реакције на лекове.

Пријављивањем сумњи на нежељене реакције на лекове активно учествујете у откривању нових безбедносих питања и помажете АЛИМС-у да предузме, ако је потребно, одговарајуће активности и мере како би примена лекова била безбеднија за све нас.

 АЛИМС истиче:

Свака пријава је важна и игра кључну улогу у стицању додатних сазнања о користима и ризицима примене лекова у свакодневној пракси и омогућава предузимање одговарајућих активности како би се потенцијални ризици умањили.

Пријављивањем сумњи на нежељене реакције на лекове доприносите безбеднијој примени лекова што може утицати и на унапређење праксе прописивања лекова, као и повољнијег исхода лечења.

АЛИМС позива:

Пријавите АЛИМС-у сваку сумњу на нежељене реакције на лекове.

То можете учинити путем АЛИМС-ове онлајн платформе или образаца за пријаву нежељених реакција (обрасце и информације о начинима њиховог слања можете пронаћи овде).

Пацијентима се саветује да се обрате свом лекару ако су забринути за своје здравље.