Skip to main content

Свечано отворена Скупштина УЕМО у Београду

Преко 60 лекара из целе Европе, делегата Националних удружења лекара породичне/опште медицине, окупило се у Београду на Годишњој скупштини Европског удружења лекара опште медицине/породичних лекара, чији је домаћин Лекарска комора Србије.
На свечаном отварању говорили су др Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије, проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља Републике Србије, проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета у Београду, др Драган Ђорђевић, председник Посебног одбора за јавно здравље и примарну заштиту Лекарске коморе Србије, прим. др Невенка Димитријевић, председница Секције опште медицине Српског лекарског друштва, др Бранка Лазић, делегат Лекарске коморе Србије у УЕМО-у, као и др Ивана Силва, представница Европске агенције за лекове.
 
Др Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије поздравио је скуп у име 30.000 лекара окупљених у Лекарској комори Србије и рекао да је за Лекарску комору Србије велика привилегија што је добила прилику да организује овај значајан скуп и истакао да је велики оптимиста кад је питању будућност опште медицине и примарне здравствене заштите у Србији.
''Оптимиста сам зато што су се данас у Београду окупили лекари опште праксе и породични лекара из готово целе Европе из чијег искуства можемо много да научимо али и зато што су данас са нама представници најважнијих институција за здравствену заштиту у Србији, што говори да постоји значајна сарадња између свих нас'', рекао је др Динић.
 
 
Проф. др Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља Републике Србије поздравио је скуп и рекао да је велико задовољство што је Београд данас домаћин овог значајног скупа и што се указала прилика да, из европског искуства, сазнамо начине на које би Србија могла додатно да унапреди примарну здравствену заштиту. Векић је рекао да је у последњих неколико година доста тога унапређено у здравству.
''Уведен је е-рецепт, а на путу смо увођења е-картона, тако да очекујемо да ће ускоро цео здравствени систем бити покривен информационом технологијом. Остаје питање и подељено мишљење да ли је неопходно мењати изабраног лекара у породичног лекара и сигуран сам да ће нам ваша искуства у овом пољу доста помоћи да неке наше недоумице решимо'', рекао је он.
 
Проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета у Београду рекао је да постоји заједничка воља свих укључених у здравство да се модернизује примарна заштита у Србији и да се приближи Европској унији у овој области.
''Медицински факултет је отворио врата за бројне новине у области континуиране едукације, професионалног развоја и доста се ради на подизању значаја примарне заштите. Надамо се ћемо у блиској будућности дати већи допринос даљем развоју ове области'', рекао је професор Лалић.
 
Др Бранка Лазић је рекла на отварању Скупштине да је одлука организације УЕМО да прими Србију у своју организацију 2017. године знак да је наше здравство на добром путу и да је досадашња сарадња са том организацијом омогућила размену искустава са лекарима из целе Европе у областима које су од великог значаја за примарну здравствену заштиту, као што су е-здравство, превенција, нове технологије у здравственој заштити, континуирана едукација, професионални развој, као и препознавање значаја опште медицине.
 
Европско удружење лекара опште медицине/породичних лекара (УЕМО – Еуропеан Унион оф Генерал Працтиционерс) основано је 1967. године у Паризу од стране удружења лекара опште медицине из шест земаља чланица Европске економске заједнице.
 
Данас је УЕМО најрепрезентативнија независна невладина организација која представља више од 400.000 лекара породичне/опште медицине широм Европе и захваљујући Лекарској комори Србије и наши лекари имају делегата у овој организацији.
 
У њој пуноправно чланство имају 24 лекарске организације: Француска, Аустрија, Белгија, Хрватска, Чешка, Финска, Немачка, Мађарска, Ирска, Италија, Луксембург, Малта, Норвешка, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Србија, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Холандија, Турска, Велика Британија а две делегације имају статус посматрача.
 
Основни задаци су промовисање стандарда добре медицинске праксе, принципа обуке и специјализације у породичној/општој медицини, заступање научних, етичких, друштвених и економских интереса специјалиста опште медицине и обезбеђење њихове аутономије у раду у најбољем интересу пацијента, као и дефинисање заједничких интереса свих чланица и њихово заступање у Европском Савету и Европском Парламенту, као и у другим међународним организацијама.


uemo2

uemo2

uemo3