Skip to main content

Чињенице о менталном здрављу лекара

Чињенице о менталним болестима и самоубиствима међу лекарима су неумољиве и јасне


.


1. Лекари свих специјалности, као и лекари на специјализацији имају већу вероватноћу да ,,улете’’ у синдром прегоревања, развију акутну или хроничну реакцију на стрес, као и да оболе од анксиозности и депресивности.

2. У односу на општу популацију, лекари имају већи ризик да изврше самоубиство.

3. Лекари не причају о својим психичким проблемима, осамљују се. Стиде се - као да су они једини на свету који имају тај проблем.

4. Лекари ређе, у односу на осталу популацију, траже стручну помоћ када имају менталних проблема. Последице тога су: касно постављање дијагнозе, продубљивање патње, погрошање примарне болести и придружених компликација, као и продужено трајање терапије и опоравка.

5. Истраживање из 2018. године (Medscape National Physician Burnout and Depression Report) показало је да, међу лекарима који су тестирани позитивно на синдром прегоревања, депресију или оба стања - више од половине, не само да никада није примило стручну помоћ, већ су навели да ни не планирају да је икада затраже.

6. Добра вест је - једном када се одлуче да затраже стручну помоћ, лечење менталних болести код лекара је најчешће успешније него код људи из опште популације.

Премда су чињенице већ одавно јасне, ова реалност се тешко мења.

Понајпре због тога што међу нама, лекарима, нема разговора на ову тему.

Хајде, за почетак, да разбијамо зид ћутања и да проговоримо о нашем менталном здрављу.

То је увек први корак на путу оздрављења.

Да дамо себи право да и нама сме да се деси психичка болести.

Да се не ругамо колегама који болују, већ да им помогнемо.