Skip to main content

Како себи да помогнем ако имам депресију?

Шта да урадим и како себи да помогнем, ако се испостави да болујем од депресије?

:


1. Јави се што пре на лечење, узимај лекове (антидепресиве, понекад стабилизаторе уз њих) и иди редовно на контроле код психијатра. У почетку су контроле чешће: једном недељно или једном у две недеље. Након постизања стабилизације, оне се проређују: једном у три до четири месеца.

2. Започни психотерапију и истрај у томе. Она ће, уз лекове, убрзати опоравак и спречити или одложити нове епизоде депресије.

3. ,,Натерај се’’ да се виђаш са људима.

4. Здраво једи и вежбај. Са психијатром и психотерапеутом направи план исхране и физичке активности.

5. Престани да узимаш алкохол, дроге, смањи или обустави пушење дувана.

6. Нарочит опрез поводом марихуане! Марихуана доказано погоршава депресију. Заблуда је и неистина да марихуана помаже у лечењу депресије.

7. Причај са ближњима о својој депресији, немој да је кријеш. Тражи од њих да ти помогну и да те негују док болујеш и док не оздравиш. Имаш право на то.

8. Ако не можеш да радиш, нека ти лекар отвори боловање - имаш право на то.

9. Уколико мисли и потреба за самоубиством почну да бивају учестали, јаки и свепрожимајући - јави се психијатру што пре, затражи хитан термин за контролу, обавести свога психотерапеута, позови СОС телефоне за превенцију самоубиства и психолошку подршку, одабери једног члана породице или друштва кога ћеш позвати у таквим ситуацијама.