Skip to main content

Истине и заблуде о антидепресивима и процесу лечења депресије

Информација није исто што и знање - колико пута смо се са тим сусрели код наших пацијената када почну да нам причају шта све "знају о лековима које им дајемо’’ .


Много је предрасуда поводом антидепресива и осталих лекова који се користе у лечењу психијатријских обољења; и то не само међу лаицима. Већина лекара има погрешна уверења и недостатак знања о овој палети лекова. То је сасвим ок - човек не може све да зна. Због тога се ослоните на нас, који смо у овој области доказани стручњаци. Имајте вере да знамо шта радимо :)

Лечење депресије траје дуго и у почетку није пријатно.

Понекад је потребно да прође и по два месеца да би се видели први резултати. Некада је потребно и дуже времена.

Антидепресивима је потребно неколико недеља да почну да делују.

Често је неопходно, у договору са психијатром, постепено повећавање дозе на две до три недеље како би се постигла оптимална доза.

Антидепресиви у терапији остају најмање годину дана, а понекад и дуже (такав им је механизам деловања).

Антидепресиви се, у договору са психијатром, постепено уводе и постепено искључују из терапије.

У почетку терапије могу постојати непријатни ефекти попут: мучнине, губитка апетита, појачане поспаности, вртоглавице, одложеног времена до оргазма…али ове непријатности потпуно нестају након две до четири недеље од уведене дозе антидепресива. Ако су и након тог периода присутни и ометајући, лек се, обично, мора променити.

Антидепресиви НЕ ИЗАЗИВАЈУ ЗАВИСНОСТ!!!

Антидепресиви НЕ МЕЊАЈУ ЛИЧНОСТ - ОНИ ЛЕЧЕ ДЕПРЕСИЈУ!!!

Наоружај се стрпљењем: поред тога што је процес лечења дуготрајан, а у почетку и непријатан - лечење је у највећем проценту успешно.

Неке тегобе депресије се могу брзо ублажити лековима и психотерапијским техникама; као на пример: несаница, напетост, раздражљивост и губитак апетита.

Од психијатра и психотерапеута ТРАЖИ ДА ТЕ МОТИВИШУ ДА ИСТРАЈЕШ у лечењу - то је њихова обавеза и посао.

Најбоље и најбрже резултате у третману депресије даје истовремено и удружено дејство: лекова, одговарајуће психотерапије и доследне примене здравих стилова (вежбање, исхрана, понашајна и социјална активација).

Све време имајте на уму да је депресија ИЗЛЕЧИВА - само треба да будете присутни и доследни у процесу лечења.