Skip to main content

Први међународни форум ЛКС

Тема првог међународног форума ЛКС била је "Изазови здравственог система Србије у процесу приближавања Европској унији – искуства Немачке".

На Форуму су учествовали високи представници свих релевантних државних институција у здравственом систему - Министарства здравља РС, Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут, Републичког фонда за здравствено осигурање, заједно са Лекарском комором Србије.

О здравственом систему Немачке на форуму су говорили представници Немачке медицинске асоцијације и Удружења Лекара Немачке. Делегација из Немачке била је у посети Србији у оквиру активности Лекарске коморе Србије на пољу међународне сарадње.

Проф. др Ференц Вицко, државни секретар Министарства здравља РС у уводном обраћању рекао је да је искуство колега из Немачке врло драгоцено, посебно у области примене нових начина финансирања здравства на чијем се увођењу у Србији интензивно ради.

На Форуму су др Рамин Парса Парси и Домен Поднар, представници Немачке медицинске асоцијације (Bundesärztekammer) представили здравствени систем Немачке и говорили о улози лекара у немачком здравству.

Прим. др мед. Верица Јовановић, в.д. директора Института за јавно здравље Републике Србије представила је најновије податке о здравственом систему Србије и говорила о реформама кроз које пролази здравство у Србији.

 Др Милан Динић, директор Лекарске коморе Србије говорио је о тренутном стању лекарства у Србији и представио истраживања Лекарске коморе Србије о статусу лекара.

Армин Ел, представник Удружења лекара Немачке (The Marburger Bund) говорио је о искуствима Немачке у погледу плаћања болница по систему дијагностички сродних група (ДСГ систем).

Др Симо Вуковић представио је резултате Другог пројеката развоја здравства у Србији и процеса увођења нових модела плаћања у здравству по систему ДСГ и говорио о унапређењу капитационе формуле.

 Представнице Републичког фонда за здравствено осигурање, Горана Томановић и Маријана Мићић говориле су о методологији уговарања са здравственим установама и начину контроле.

Галерија фотографија

 

Презентације 

Проф. др Ференц Вицко, државни секретар Министарства здравља Републике Србије

Уводно обраћање

Др Рамин Парса-Парси, Немачка медицинска асоцијација (Bundesärztekammer)

"Здравствени систем у Републици Немачкој

Видео

Др Верица Јовановић, Институт за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут

"Здравствени систем у Републици Србији"

Видео 

Домен Поднар, Немачка медицинска асоцијација (Bundesärztekammer)

"Улога лекара у здравственом систему Републике Немачке"

Видео

Др Милан Динић, Лекарска комора Србије

"Лекари у Републици Србији - Истраживања Лекарске коморе Србије"

Видео

Армин Ел, Синдикат лекара Немачке (The Marburger Bund)

„Начин плаћања у здравству и ДСГ систем у Републици Немачкој“

Видео

Др Симо Вуковић, Други пројекат развоја здравства Србије

"Увођење новог начина финансирања болница у Србији"

Видео

 Горана Томановић, Републички фонд за здравствено осигурање

"Начин и методологија уговарања са здравственим установама "

Видео

Маријана Мићић, Републички фонд за здравствено осигурање

"Начин контроле уговарања са здравственим установама "

Видео