ЛКС: Напад на здравствене раднике треба да се третира као посебно кривично дело

четвртак, 28 октобар 2021

Лекарска комора Србије најоштрије осуђује вербално и физичко насиље којем су изложени здравствени радници у Србији.

 

Сваки облик насиља је недопустив и Лекарска комора Србије зато тражи да санкције за нападе на здравствене раднике буду пооштрене и да се напад на здравственог радника третира као посебно кривично дело.

 

Посебно у оваквим тренуцима када је здравствени сектор на удару због ковид кризе, неприхватљиво је да понашање појединаца које ни на који начин не одражава став већине грађана Србије, прође некажњено.

 

Здравствени радници у Србији у протеклих годину и по дана раде у ванредно тешким и стресним условима и заједно са грађанима који нам указују велико поверење преживљавамо све тешкоће које пандемија носи са собом, борећи се за живот сваког пацијента.

 

ЛКС сматра да је обавеза целог друштва да се активно бави решавањем проблема насиља, да се јасно определи према таквом моделу понашања које, како није допустиво према здравственим радницима, тако не треба да буде допустиво ни у једној сфери живота.

 

Насиље над лекарима не сме да буде толерисано и зато позивамо све надлежне институције да заштите здравствене раднике у обављању њихове професије и да кроз хитне измене Кривичног законика Републике Србије обезбеде већу кривичноправну заштиту здравствених радника у Србији.


Саопштење