Позив здравственим радницима и грађанима да пријављују сумње на нежељене реакције након вакцинације 

Лекарска комора Србије у сарадњи са Агенцијом за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) и ове године, у недељи 1-7. новембра 2021, спроводи кампању под називом #MedSafetyWeek у циљу подизања свести о значају пријављивања нежељених реакција на лекове. Фокус овогодишње кампање је на вакцинама, односно важности пријављивања нежељених реакција након вакцинације.

АЛИМС и друге агенције за лекове широм света овогодишњом кампањом желе да позову и охрабре грађане и здравствене раднике, посебно оне укључене у програм имунизације, да пријављују сумње на нежељене реакције на вакцине.

Вакцине су најбољи начин заштите од заразних болести и већ су спасиле милионе живота. Као и код свих лекова, нежељене реакције се могу јавити и након примене вакцина. Пријављивање сумњи на нежељене реакције на вакцине помаже у откривању нових нежељених реакција и других безбедносних сазнања, као и добијању додатних информација о познатим ефектима вакцина.

Свака пријава је важна, због чега се саветује да се пријављивање не одлаже и да се не очекује да ће неко други да пријави такве или сличне сумње на нежељене реакције.

Здравствени радници укључени у програм вакцинације посебно се охрабрују да разговарају о нежељеним реакцијама са својим пацијентима и да будно прате могуће појаве нових или ретких нежељених реакција након вакцинације.

Ова кампања долази у кључном тренутку када су милиони људи вакцинисани против болести COVID-19, али се односи на све вакцине.

Пријављивање сумњи на нежељене реакције након вакцинације игра кључну улогу у праћењу безбедне примене свих вакцина и њиховом ефикасном регулисању у циљу заштите јавног здравља.

АЛИМС позива:

Пријавите АЛИМС-у било коју сумњу на нежељене реакције након вакцинације.

То можете најлакше учинити овде, путем АЛИМС-ове онлајн платформе за пријаву нежељених реакција.

Свака пријава је важна. Када пријавите нежељене реакције помажете да се сазна више о вакцинама, како би се користиле на најбољи начин.

Праћење безбедности вакцина не престаје по завршетку ове недеље. Увек пријавите сваку сумњу на нежељене реакције након вакцинације. Тако доприносите бољој заштити здравља свих нас.