Лекарска комора Србије уз своје колеге: 46,5 милиона динара за помоћ у борби против КОВИД 19

петак, 10 април 2020

Одговорним, рационалним и економичним пословањем у претходним годинама, Лекарска комора Србије је у могућности да у тренутку највећег изазова пред којим се наше здравство нашло у новијој историји, помогне колегама и друштву

Резултати анкете о оцени тренутне ситуације, коју је Лекарска комора Србија спровела међу својим члановима у последњој недељи марта, указали су нам на конкретне потребе и очекивања лекара. Као најчешћи захтеви навођени су: свеобухватније тестирање лекара и заштита на раду. На основу тога, одлуком Скупштине Лекарске коморе Србије, опредељена су средства за донацију и помоћ у борби против КОВИД 19 у висини од 46.455.000 динара. 

Средства ће бити расподељена здравственим установама у Србији, тако што ће свака здравствена установа, медицински факултет, приватна пракса добити средства, пропорционално броју запослених лекара, за шта је, према евиденцији о броју запослених лекара у Србији којом располаже Лекарска комора Србије, издвојено 31.455.000динара. 

Средства ће бити донирана директно здравственим установама преко регионалних лекарских комора са циљем да се лекарима обезбеди неопходна лична заштитна опрема. 

Лекарска коморе Србије уплатиће и 15 милиона динара на посебан наменски рачун Владе РС за набавку тестова и друге опреме за борбу против КОВИД 19 за лекаре у виду донације. 

Привременим болницама у Београду (Сајам), Нишу (Чаир) и Новом Саду(Сајам) се опредељује износ од по 100.000 динара за сваку привремену болницу, у циљу помоћи за набавку потребне опреме и средстава.

Лекарска комора Србије обезбедила је и финансијска средства за директну подршку лекарима и њиховим породицама. Свим лекарима, нашим члановима, који су оболели и хоспитализовани због инфекције КОВИД 19, преко регионалних лекарских комора биће исплаћена једнократна донација у износу од 30.000 динара.
 
Скупштина Лекарске коморе Србије донела је и посебну одлуку о исплати једнократне донације породици лекара, преминулог од последица болести изазване КОВИД 19, у висини од 100.000 динара, са рачуна регионалне лекарске коморе, у коју је лекар уписан.
 
Лекарска комора Србије је поносна на изузетну посвећеност и преданост коју сви лекари улажу радећи свој посао и што показујемо да је лекарска професија у Србији на висини задатка увек када је најтеже и да наши грађани увек могу да рачунају на нас када им је потребно.