Преминуо проф. др Радан Џодић

понедељак, 22 јун 2020

Проф. др Радан Џодић био је редовни професор Медицинског факултета у Београду и дугогодишњи директор Института за онкологију и радиологију Србије. Рођен је 1952. године на Голији. Медицински факултет завршио је 1978. године, а редовни професор онколошке хирургије постао је 2005. године.Од 2009. године је шеф последипломске Катедре за онкологију.

На Европској школи онкологије изабран је 2017. године за професора хирургије рака дојке, меланома и хирургије главе и врата. Предавао је по позиву на више универзитета у Француској, Јапану, Русији, Грчкој, Италији, Казахстану, Хрватској, Кини, Румунији и другим универзитетским центрима у свету.

Био је потпредседник Светске федерације онколошких хирушких удружења, а објавио је око двеста радова у домаћим и страним часописима. Усавршавао се у Француској и Јапану, а током свог радног века урадио је више од 10.000 операција. 

За свој дугогодишњи и свестрани научни, стручни и наставни рад је добио многа признања, и домаћа и страна. Добитник је, поред осталих признања, и Награде града Београда за медицину, признања „Капетан Миша Анастасијевић“, Ордена Витеза академске палме и Ордена Официра реда Академске палме Републике Француске, Златне медаље Евроазијског конгреса за туморе главе и врата у Казахстану, као и Хипократове награде Америчког биографског института.