О Нама

Лекарска комора Србије

Лекарска комора Србије (ЛКС) је независна, еснафска организација, основана по Закону о коморама Здравствених радника, у којој је чланство  обавезно, а независност јој је гарантована самофинансирањем.
ЛКС има јавна овлашћења, поверене послове који се односе на вођење именика свих лекара, давање лиценце - дозволе за рад, њено обнављање и одузимање, доношење Кодекса професионалне етике и формирање судова части.
По први пут је у Србији основана 1901. године и радила је до 1945. када је укинута декретом комунистичког режима. Њен рад је обновљен децембра месеца 2006. године.
До сада је Лекарска комора Србије обавила сва јавна овлашћења и постала један од значајних stakeholdera у здравственом систему Србије. Око 29.000 лекара добило је лиценце за рад. Данас у Србији лекари не могу радити без лиценце.
 МИСИЈА ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
Лекарска комора Србије је еснафска организација која штити лекарску струку, част и углед лекара и лекарске професије у целини, а истовремено активно ради на повратку поверења корисника и јавности у лекаре.
 ВИЗИЈА ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
Лекарска комора Србије као обавезна еснафска организација лекара ослања се на традицију Лекарске коморе Србије између два светска рата, чије деловање наставља. ЛКС је установа која обавља поверене и остале послове који се односе на све области рада везане за лекарску струку. ЛКС тежи да постане део здравственог система кроз који ће сви лекари моћи да иницирају и утичу на решавање свих проблема везаних за лекарство
Лекарска комора Србије покушава да постане значајан чинилац у решавању свих проблема везаних за лекарство и да утиче на изглед, садржину и садржај свих закона који се односе 
на лекарску струку, укључујући и Закон о лекарству. Лекарска комора Србије, ослањајући се на стручни потенцијал својих чланова лекара и својих стручних служби, има визију да са маргина здравственог система, где се упркос свим напорима још увек налази, дође у средиште дијалога и активно утиче на доношење важних одлука у здравственом систему Србије.

МОЖЕМО, УМЕМО, ХОЋЕМО, ЗНАМО КАКО.
ОДГОВОРНИ СМО И ПОСТУПАМО ИСКЉУЧИВО ПО ЗАКОНУ. 

       АКЦИЈЕ ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
 1. Промена закона сагласно захтевима ЕУ везано за хармонизацију ( дискриминација при - ватне праксе)
 2. Пријава учешћа у међународним пројектима везано за јачање капацитета  организације
 3. Измена Статута ЛКС
 4. Тражити друге могућности финансирања и уштеде ( средства из Буџета РС за поверене послове, добијање акредитације програма КМЕ )
 5. Интензивна медијска кампања ( увођење ПР службе, ангажовање ПР агенција )
 
 Лекарска комора Србије у многоме је специфична у односу на друге здравствене институције. Због тих својих специфичности, као и због тога што се тек сада развија као организација, неопходно је велику пажњу посветити свему што се односи на стратешки менаџмент, а нарочито на елементе анализе и планирања.  Менаџмент промена је отежан тиме што је ЛКС истовремено и значајан stekeholder у здравственом систему Србије, али и независна еснафска организација.

 Упозорење:

Wеб портал 'Лекарска Комора Србије' не одговара за садржај објављених коментара. Сва мишљења, сугестије, критике и други ставови изнесени у коментарима су искључиво лични ставови аутора коментара и не представља ставове редакције Wеб портала 'Лекарска Комора Србије'.Додај коментар Сви коментари ( 2 )